Olejek z kamforowca odmiany linalolowej – bogaty w linalol, o łagodnym, słodkim zapachu bardzo podobnym do drzewa różanego. Ekologiczna alternatywa dla olejku z palisandru, ceniona w pielęgnacji skóry dojrzałej i zmęczonej oraz w kompozycjach relaksujących.
Charakterystyka
- Nazwa łacińska: Cinnamomum camphora var. linaloolifera
- Chemotyp: linalol
- Surowiec: drewno
- Pozyskiwanie: powolna destylacja parą wodną
- Pochodzenie: spoza UE (zwykle Chiny)
- Barwa: bezbarwny do lekko żółtego
- Zapach: odświeżający, słodki, zbliżony do drzewa różanego
- Certyfikat: BIO – ECOCERT FR-BIO-01
- Przeznaczenie: Kosmetyk
- Pojemność: 10 ml
Stosowanie
Kosmetyk – do pielęgnacji wyłącznie po rozcieńczeniu w oleju roślinnym; nadaje się także do dyfuzji (aromaterapia).
Środki ostrożności
- Nie stosować na skórę w postaci nierozcieńczonej – 10 kropli na 50 ml oleju roślinnego (np. ze słodkich migdałów), wymieszać przed użyciem.
- Nie stosować w okolicy oczu.
- Nie przyjmować doustnie bez konsultacji z lekarzem.
- Nie zaleca się kobietom w ciąży, karmiącym oraz dzieciom poniżej 12 lat.
- Przechowywać poza zasięgiem dzieci, w chłodnym, suchym miejscu, z dala od światła i ciepła.
Opakowanie: butelka z bursztynowego szkła z kroplomierzem.
Producent: Maison Laget, Francja – od 1946 roku.


